Sunday, January 10, 2021

My Boat Roofed Shed


 



Clumsy Boat, 2020 

Wood, stone, clay, acrylic 

178 x 21x 20 cm



Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, μετά την πρόσφατη παρουσίαση του πρότζεκτ 199 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα, παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Κωστή Βελώνη με τίτλο My BoatRoofed Shed.

Ο  Κωστής Βελώνης επιχειρεί  την ανάδειξη της  ρευστής συνθήκης κάποιων δομικών προτύπων, μέσα από τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων τεχνητού και φυσικού περιβάλλοντος.

  Στο σύνολο της η έκθεση αποτελείται από σχέδια, γλυπτά και ζωγραφικά έργα στα οποία το μυθοπλαστικό υποκείμενο των έργων αφορά τον ονειροπόλο χωρικό ως ‘περιπλανώμενο ιουδαίο» αλλά και τον ναυτικό ως  homo domesticus.

 Συνοπτικά ο αποχωρισμός και η ανεστιότητα αναγνωρίζονται ως   μια διευρυμένη μετακινουμένη κατοίκηση. 

Η  εστία (τζάκι, καμινάδα, υπόστεγο, σπίτι) γίνεται πλεούμενο (βάρκα, πλοίο, δοχείο, σχεδία) και το οποίο στη συνέχεια υποκαθιστά τη μόνιμη κατοικία. Πρόκειται για κατευναστικές πρακτικές από τους κλυδωνισμούς της μετακίνησης μέσα από την προσδοκία του μόνιμου απέναντι  στο  προσωρινό και το ευμετάβλητο. Αυτό που επικρατεί είναι ένα πλεούμενο  με τη σταθερή και  ριζωμένη ιδιότητα του σπιτιού. Ενώ στο βάθος του δάσους υπάρχει μια βάρκα, στον ορίζοντα  της θάλασσας  πλέει μια κατοικία. 

Αυτή η «μεταφορά» ακόμη και  με την κυριολεκτική της σημασία ως μετακίνηση, δημιουργεί ερωτήματα που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση, και αφορούν την φροντίδα  και τη διαμονή εκείνου που περιπλανιέται. Τα έργα του Βελώνη μας ενθαρρύνουν  στην εξάλειψη της ανεστιότητας με την αποδοχή μιας διαφορετικής «άστεγης» κατοίκησης. Σε αυτό το σημείο, οι  λαογραφικές ιστορίες και οι λατρευτικές πρακτικές  που περιγράφουν τη στενή σχέση του ανθρώπου με τις ρίζες, τα κλαδιά τα φυλλώματα και τους καρπούς του δέντρου, δεν ανταποκρίνονται μονάχα στις συσχετίσεις της πόλης και του δάσους  και του αναπόφευκτου παραλληλισμού της ανάπτυξης του δέντρου και του αστικού δικτύου αλλά και στις ρευστές ιδιότητες που  απορρέουν από τον ανιμισμό των φυτικων οργανισμών. 

 

 Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου  

12/1/2021 - 12/2/2021