Sunday, February 9, 2020

Στολή, τάξη και αταξία: Η έννοια της στολής στο ντιζάιν, στο δικαιϊκό σύστημα, στην τέχνη, στην ποπ κουλτούρα"



Η στολή ως τρόπος ενδυμασίας παραπέμπει στην άνεση, την ασφάλεια, την απλότητα. Από τις στολές των ιδιωτικών σχολείων, έως των ένστολων κρατικών και στρατιωτικών λειτουργών, η στολή άλλοτε δίνει κύρος, συμβολίζει εξουσία, ρυθμίζει κοινωνικές συμπεριφορές  
Ταυτόχρονα η κατάργηση του ενδυματολογικού κώδικα μπορεί να οδηγήσει σε νέα ενδυματολογικά σύμβολα μίας ανατροπής. Η «στολή» του ανήκειν σε ένα κοσμοπολιτικό περιβάλλον διαφαίνεται σε μικρές λεπτομέρειες του τρόπου που ντυνόμαστε, μιλάμε, υποδεχόμαστε ή αρνούμαστε τις αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. 
 Η στολή αναφέρεται στο γούστο της ενδυματολογικής συγκατάβασης. Αποτελεί σύμβολο ελέγχου. Αλλά μεταφέρει και μία αίσθηση δύναμης. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος ενσωμάτωσης σε ένα σύνολο είναι η ομοιομορφία της ένδυσης.
Η συζήτηση με θέμα «Στολή, τάξη και αταξία» που γίνεται στο πλαίσιο του 2ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ταινιών Μόδας (14/2, Τεχνοπολις)  εξετάζει πως  η στολή ως ένα  τεχνικό ή επίσημου  χαρακτήρα ενδυματολογικό σύνολο  επηρεάζει τη σύγχρονη μόδα, μεταφέρεται στην ποπ κουλτούρα και χρησιμοποιείται κριτικά στην τέχνη. Από τους συμβολισμούς εξουσίας στην ιστορία του ενδύματος και των θεσμών μέχρι τις  διαφημίσεις του streetwear, από την αυτοκρατορία των λογότυπων έως τη σημερινή λατρεία των κόμικς και των εμπορευματοποιημένων προϊόντων η έννοια της στολής πλέει στον χρόνο και νοηματοδοτεί τις αλλαγές .
Οι καλεσμένοι στη συζήτηση μιλάνε για ενδύματα, συνήθειες με κανονιστικό ή όχι χαρακτήρα και για τη μόδα του «ανήκειν» .
Athens Fashion Film Festival 
19.00 – 19.45PANEL"Στολή, τάξη και αταξία: Η έννοια της στολής στο ντιζάιν,
στο δικαιϊκό σύστημα, στην τέχνη, στην ποπ κουλτούρα"
Επιμέλεια-παρουσίαση: Έφη Φαλίδα
Ομιλητές: Κωστής Βελώνης, Διονύσης Καββαθάς, Αγγελος Μπράτης,
Κυριακή, 16/2, Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, 19.00 - 19.45.