Wednesday, May 11, 2011

"Το μοντέρνο στη σκέψη και τις τέχνες του 20ου αιώνα"



Η γεωγραφία του μοντερνισμού του 20ού αιώνα περιλαμβάνει πόλεις όπως η Βιέννη, το Βερολίνο, το Παρίσι, η Πράγα, η Μόσχα, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη. Η Αθήνα, η οποία φιλοξένησε το 1933 το 4ο Διεθνές Συνέδριο Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής (IV CIAM) πώς τοποθετείται στον χάρτη αυτό; Ποιός ήταν ο δικός της μοντερνισμός; Στο συνέδριο πρόκειται να ερευνηθούν οι μορφές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πήρε ο μοντερνισμός, και ειδικότερα ο ελληνικός, στη σκέψη και τις τέχνες του 20ού αιώνα.

Ανάμεσα στους στόχους του συνεδρίου είναι η αποσαφήνιση των όρων που περιγράφουν το μοντέρνο (νεωτερικότητα, νεώτερη εποχή) αλλά και όρων που συχνά σχετίζονται με τον μοντερνισμό (πρωτοπορία, μεταμοντέρνο, σύγχρονο).
Ενδιαφέρει να αναπτυχθεί ένας διάλογος για τις μορφές που πήρε η εκδήλωση του μοντέρνου σε διάφορους χώρους. Από την Αρχιτεκτονική μέχρι τη Φιλοσοφία, από τη Μουσική μέχρι τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά, από το Θέατρο μέχρι τη Λογοτεχνία.

Παράλληλο το συνέδριο στοχεύει στη διερεύνηση και ανάλυση των χαρακτηριστικών του μοντέρνου όπως η αυτο-αναφορικότητα, ο κατακερματισμός της συνέχειας, η αφαίρεση, ο φορμαλισμός, η λειτουργική καθαρότητα, η ορθολογικότητα και το παράλογο, η έμφαση στην πρόοδο, η αναφορά στη μηχανή και την τεχνολογία, η ρήξη με την παράδοση, ο ελιτισμός, ο κοσμοπολιτισμός, η ουτοπία.

Οι ομιλητές είναι : Αντονάς, Αραμπατζής, Βαλτινός, Βελώνης, Βιρβιδάκης, Δοξιάδης, Ζήκα, Καγγελάρη, Καρράς, Κιντή, Κούρκουλας, Ξένου, Ξηροπαϊδης, Παπαβασιλείου, Παπαγεωργίου, Παπλωματά, Τουρνικιώτης, Τσιαμπάος.

Διοργάνωση
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο, Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του ΕΘνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με την υποστήρηξη του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή και με την ευγενική συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη

14/05/2011 - 15/05/2011
Μουσείο Μπενάκη

Congress "The Modern in 20th c.thinking and the Arts"
The geography of 20th century modernism includes
cities such as Vienna, Berlin, Paris, Prague, Moscow, London and New York. Does Athens, host of the Fourth International Conference of Modern Architecture (IV CIAM) in 1933 have a place on this map? What was the nature of Athenian modernism? This conference will investigate the forms and particular features modernism, and specifically Greek modernism, took in 20th century thinking and art.

14/05/2011 - 15/05/2011
Benaki Museum, Athens
Source:www.benaki.gr