Thursday, December 6, 2007

Shadowlands


Linda Connor, 1979

Η έννοια της σκιάς ως χρήση
Αναζητήστε στην πόλη αυτοσχέδια στέγαστρα που αποτελούν ευρεσιτεχνίες κάτοικων, είναι συνήθως από εφήμερα υλικά και συνήθως έχουν επινοηθεί ως προεκτάσεις σε κτίρια. Παρατηρήστε τη χρήση τους (μπαλκονι,σπιτι ζώου, προσωρινή κατοικία αστέγου, προέκταση καταστήματος κ.λ.π.) φωτογραφήστε τα και διαλέξτε αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο. Παρουσιάστε τους λογούς της επιλογή σας μέσα από μια 5 λεπτή εισαγωγή. Πως μπορείτε να μιλήσετε για την έννοια τη σκιάς σε αυτή την άσκηση. Σκιά ως κατάλυμα, ως στέγαση, ως ξεκούραση, ως διάλειμμα, ως κοινωνικοποίηση, ως προστασία.

Η έννοια της σκιάς ως προέκταση της φαντασίας
Τα αντικείμενα αντανακλούν σκιές. Επιλέξτε κάποια αντικείμενα και προσπαθήστε να αντιγράψετε τη σκιά τους σε μια επίπεδη επιφάνεια με τέτοιο τρόπο ώστε να φανερώνεται κάποιο κτίσμα. Δημιουργήστε δέκα διαφορετικά σχεδία. Χρησιμοποιώντας μια φορητή φωτιστική πηγή θα αποδώσετε τη σκιά που θέλετε.


Eva Rothchild, Midnight, 2002

Πως μπορεί να αποδοθεί ο χρόνος σε ένα κτίριο?
Παρατηρήστε ένα αντικείμενο. Φτιάξτε μια χωρική κατασκευή και ορίστε τη σκιά σε σχέση με τις λειτουργιές του υπόλοιπου χώρου. Nα επινοηθεί η θέση της και η χρήση της σε σχέση με τα υπόλοιπα μέρη της κατασκευής.


Giorgio de Chirico Mystery and Melancholy of a Street, 1914