Thursday, November 27, 2014

Archaeology

   
I tell you nothing new when I say
here we are again, unable to claim
many moments of relief
from the confirmable gloom, though
there was a time, before news became
ubiquitous, when it was possible
to close our eyes and hide in our rooms.
The excitement of bones found
in mass graves—not ours, the remains
of mastodons and dinosaurs—told us
something of our past. Now we see
face down in ditches
our neighbors with whom we once
broke bread, whose children played
in our yards, and everywhere
colossal denials of blame.
I tell you nothing new, Andre. I dare
boring you, Miguel, with what

you already know, the enemy

suddenly the enemy, Down on your knees,

motherfucker, for being down on 
your knees to the wrong god.
I dare boring you because the shovels 
are blades, the dirt is bloody, and I need
to remind myself of the creatures
we are and have been—remnants 
everywhere.No need, really, to dig.



Stephen Dunn

Sunday, November 16, 2014

Rosetta

Rosetta”, Dir. frères Dardenne, 1999

Saturday, November 1, 2014

Seed Storage Envelope


See Storage Envelope, 2014, granite, fabric, seeds,  19 x 18 x 10 cm.

Η ελάχιστη δομή



Το 18ο αιώνα ο πολιτισμός δεν παράγεται πλέον στα ανάκτορα και στα μοναστήρια, αλλά στις αγροικίες και στις εξοχές. Η περίφημη αγροικία του Goethe, τα τοπία του Turner και του Constable, η αισθησιακή ρέμβη του Rousseau, ο Μέλανας Δρυμός, δεν είναι παρά σημεία μιας ολικής και σχεδόν μαζικής εμβύθισης στη φύση, μια μέθεξη στο τοπίο που έμελλε να είναι και η τελευταία ιστορικά. Το ρομαντικό πρότυπο της αγροικίας, «το κατοικείν των χωρικών», όπως θα πει ο Heidegger, είναι και το τελευταίο ίχνος μιας αρχαίας αντίληψης για την κατοίκηση που έρχονται να ανατρέψουν εκ βάθρων οι νέοι καιροί. Ένα κατοικώ που στοιχειώνει όμως ακόμη και σήμερα το φαντασιακό μας. Η οικογένεια Eagles, τα δεντρόσπιτα, η κατασκήνωση στη φύση, τα παιδιά των διαμερισμάτων που συνεχίζουν στις ιχνογραφίες τους να σχεδιάζουν καλύβες με ξύλινους φράχτες, όταν τους ζητείται να σχεδιάσουν το σπίτι τους, μαρτυρούν ένα ίχνος που δείχνει να αντιστέκεται σθεναρά. Η μορφική αντοχή μιας ψυχικής ανάμνησης, της πιο βαθιάς ανάμνησης σύμφωνα με τον Μπασελάρ, που σαγηνεύει πάντα άμα τη εμφανίσει του.

Επιμέλεια έκθεσης: Αποστόλης Αρτινός

Συμμετέχοντες:
Δημήτρης Αμελαδιώτης, Γιάννης Αρβανίτης / Δημήτρης Μπαλτάς, Κωστής Βελώνης, Γιώργος Γυπαράκης, Γιάννης Γρηγοριάδης, Πάνος Δραγώνας / Βαρβάρα Χριστοπούλου, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Δημήτρης Εφέογλου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Ισιδώρου, Αντώνης Κατσούρης, Ζήσης Κοτιώνης, Ανδρέας Λυμπεράτος, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Χρήστος Παπούλιας, Εύα Παπαμαργαρίτη / Δήμητρα Βογιατζάκη, Αλέξανδρος Παπαθανασίου, Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος, Φωτεινή Παπαχατζή, Βάσω Πλαβού, Κώστας Ρουσσάκης, Νάνα Σαχίνη, Χριστίνα Σγουρομύτη, Ιωάννα Στρατόγλου, Νίκος Σεπετζόγλου, Συμεών, Κωστής Σωτηρίου, Μαρία Λιανού / Πάνος Ξενάκης / Αλέξανδρος Χριστοφίνης, Μάρω Φασουλή, Κώστας Χριστόπουλος, Extra-Conjugale (Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Sébastien Marteau).

Στα πλαίσια της έκθεσης θα γίνεται καθημερινά μια σειρά προβολών πάνω στο θέμα της Καλύβας σε επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου.

Ο κατάλογος της έκθεσης με κείμενα των Αποστόλη Αρτινού, Κωστή Βελώνη, Δήμητρας Βογιατζάκη, Φοίβης Γιαννίση, Γιάννη Γρηγοριάδη, Ζήση Κοτιώνη, Ίριδας Λυκουριώτη, Σταύρου Μαρτίνου, Γιώργου Μητρούλια, Χρήστου Παπούλια, Βασιλικής Πλαβού, Γιώργου Τζιρτζιλάκη και Χρήστου Χρυσόπουλου, θα κυκλοφορήσει απ' τις εκδόσεις Κριτική.
4 Νοεμβρίου – 13 Νοεμβρίου 2014