Sunday, October 18, 2015

ΑΙΓΑΙ-Ω: Τραγούδια


"Το ποίημα είναι λοιπόν μία λέξη για παραπάνω από έναν, ένας λόγος που το τώρα του συγκρατεί παραπάνω από έναν μέσα του, μία ομιλία που συλλέγει παραπάνω από έναν στο εσωτερικό της", γράφει ο Jacques Derrida για την ποίηση με αφορμή τον Paul Celan στις διαλέξεις του 2002 με θέμα "Το κτήνος (σε θηλυκό γένος) και ο κυρίαρχος".
Το έργο ΑΙΓΑΙ-Ω εκπηγάζει από μία έρευνα που η Φοίβη Γιαννίση και η Ίρις Λυκουριώτη έχουν εκινήσει εδώ και τρία χρόνια με θέμα την κτηνοτροφία αιγών στον ελληνικό χώρο, ηπειρωτικό και νησιωτικό, στο πλαίσιο της νέας μετα-ανθρωπιστικής συνθήκης. Η λέξη ΑΙΓΑΙ-Ω φωτίζει την υπόμνηση του ευρύτερου αιγαιακού χώρου ως γεωγραφία αλλά και ως γη των αιγών. Το τελικό Ω, δανεισμένο από αρχαίες αναπαραστάσεις του θηλυκού αιδοίου επάνω σε λατρευτικά εδώλια, υπαινίσσεται κάποια θηλυκή οπτική. Το ΑΙΓΑΙ-Ω τοποθετεί στο κέντρο το ζώο και τον κύκλο ζωής του καθώς και τις πρακτικές της σύγχρονης κτηνοτροφικής ζωής και απλώνεται μεταφορικά σε θέματα εξουσίας (χωρικής, κοινωνικής και φυλετικής) και ιστορίας.


Στην Performance της 22ας Οκτωβρίου, "τραγουδι 1” συμμετέχουν οι:
Πάκυ Βλασσοπούλου,Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Ηλιοπούλου Φάνης Καφαντάρης, Πατρίτσια Κολαΐτη, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Ηρώ Μαζαράκη, Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου,Μαρίζα Νικολάου, Άννα Παγκάλου, Φώτης Ροβολής, Χαρά Στεργίου, Μάριος Χατζηπροκοπίου

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ώρα 19:30, θα πραγματοποιηθεί η διαλογική βραδιά :
"Βιοι και πολιτείες της Αιγαιακής Χώρας' 
στην οποία συμμετέχουν με ομιλίες οι:

Λεωνίδας Εμπειρίκος
"Ο γύπας, ο λύκος και η γίδα (και ο φουρνός)"
Ελευθερία Δέλτσου
"Από τους τράγους και τα κριάρια του Α. Blok στις κατσίκες που
(δεν) μασάνε ταραμά"
Ιωάννα Λαλιώτου
"Περί μετα-ανθρωπισμού: Σημειώσεις ενός οδοιπορικού"
Κωστής Βελώνης
"H γλυπτική της αυτάρκειας και η υπαίθριο-ποίηση της πόλης"
Μιράντα Τερζοπούλου
"Μια βοσκοπούλα αγάπησα"
Πάνος Πανόπουλος
"Τα κουδούνια και οι φωνές τους"

Φοίβη Γιαννίση, Ίρις Λυκουριώτη
22 Οκτ- 20 Νοεμ 2015
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη"